preskoči na sadržaj
 

Dodatna nastava njemačkog jezika

Projekt DSD

 

U školskoj godini 2008./2009. počeli smo s projektom dodatne nastave njemačkog jezika kao pripreme za stjecanje Njemačke jezične diplome Deutsches Sprachdiplom-DSD.

Cilj je kod djece razvijati zainteresiranost i želju za učenjem jezika jer smo mala država koja teži uči u Europu  pa je  poželjno  znanje  stranih jezika za zajedničku suradnju, protok informacija, razvijanje turizma i druge mogućnosti. Učenici rade po posebnom programu bez klasičnog oblika testiranja i ocjenjivanja što kod njih stvara pozitivno raspoloženje i aktivnost u radu. Uči se s puno elana i zabave na satu uključivanjem raznih aktivnosti bez stresa i pritiska učenici rado surađuju, prikupljaju informacije natječu se i osjećaju se kao da sami planiraju i određuju način rada. To svakako stvara pozitivnu atmosferu u radu i učenju i vrlo je  poticajno. Svi rade aktivno, kreativni su u radu pa kroz igru i pjevanje svladavaju i teže sadržaje.

Radom se počinje u petom razredu i uči se do osmog razreda kada se polaže pismeni i usmeni ispit za stjecanje diplome na nivou A2 prema Europskim referencama. Ti učenici mogu kasnije nastaviti s pripremama u srednjoj školi za više nivoe. Ove školske godine imamo četiri grupe učenika u petom, šestom, sedmom i osmom razredu. Oni rade  jedan sat tjedno dodatne nastave prema posebno izrađenom planu i programu rada koji smo izradili sa sedam ostalih škola u Hrvatskoj i uz pomoć Središnjice za školstvo u inozemstvu iz Zagreba čije glavno sjedište je u Kölnu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen aus Köln -ZfA). Stručnu pomoć nam daje Savjetnica za  njemački jezik gospođa Walburga Staudigl.

Naši roditelji i učenici zainteresirani su za takav oblik rada  i vrlo rado surađuju i jedni i drugi.

U sklopu plana i programa planirana je terenska nastava, nakon obrađenih pojedinih tema.

U petom razredu posjet Zoološkom vrtu u Zagrebu.

U šestom razredu Božićni sajam u Varaždinu - Božićne pjesme županu i Jezični kamp u Selcu.

U sedmom razredu terenska nastava u Klagenfurt  (Minimundus i Wörtersee).

U osmom razredu završna svečana  podjela diploma u Zagrebu.

Rad i polaganje ispita za učenike su besplatni.

 

Tekst napisala: Mara Malenica, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica programa DSD-a

UŽINA ZA SVE (4)

UŽINA ZA SVE (3)

UŽINA ZA SVE (2)

Užina za sve

Školska prehrana


Školska shema


Play Attention


(pro)ŽIVI COVID
preskoči na navigaciju