preskoči na sadržaj
Povijest

IZ POVIJESTI ŠKOLSTVA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

 

Toplička škola utemeljena je potkraj srednjeg vijeka, 12 godina prije otkrića Amerike i prva je seoska škola u Hrvatskoj. O Pučkoj učioni i učitelju koga je uzdržavao župnik piše i povjesničar Ivan Krstitelj Tkalčić u svom djelu «Sumporne Toplice kod Varaždina» objavljenom 1969. godine u Zagrebu.

U vrijeme spominjanja škole i prvog učitelja Toplice su ostvarile zavidan gospodarski i kulturni razvoj. U desetinskim popisima iz tog vremena iz kojih su razvidna zanimanja stanovništva, popisana su četiri literata, jedan kamenar i jedan svirač kitare, a slikar je bio nastanjen od 1468. godine. Navedena zanimanja pokazuju zavidan stupanj kulturnog razvoja.           

O kontinuiranom djelovanju škole teško je sa sigurnošću govoriti, a da je imala utjecaj na obrazovanje vidljivo je iz jednog testamenta iz 1524. godine kojim toplički građanin Andrija ostavlja svom sinu novac za učenje latinskog jezika. Pisma i prepiske kaptolskih kaštelana dokazuju da su ti domaći ljudi bili pismeni, a osnovno obrazovanje stekli su u topličkoj školi.

O postojanju i djelovanju škole tijekom XVII. Stoljeća pouzdano svjedoče zapisnici kanonskih vizitacija. U XVIII. stoljeću osniva se i kaptolska zaklada za učitelja i određuje se zemlja koju će uživati. Izgrađena je i zidana trivijalna škola opskrbljena svim potrebnim pomagalima. Za učitelja se navodi da osrednje zna latinski, a njemački pozna.

Značajnija uloga države vezana za školstvo počinje donošenjem naredbe «Ratio educationis» koju su izradili službenici na dvoru Marije Terezije, a bila je namijenjena Ugarskoj i Hrvatskoj. Država nastoji ujednačiti poučavanje, a vrši i nadzor škola.

U Hrvatskoj do modernizacije školstva dolazi u vrijeme banovanja Ivana Mažuranića. Zakonom iz 1874. godine predviđeno je obvezatno četverogodišnje osnovno školovanje za svu djecu. Novi školski zakon oduševio je svojim prosvjetnim ciljevima mnoge hrvatske rodoljube koji su svim žarom pregnuli da se oživotvore humanističke ideje novog školskog zakona. S obzirom da je broj školskih sposobnjaka rastao, pokazala se potreba za novom školskom zgradom u Varaždinskim Toplicama. Ognjeslav Utješinović Ostrožinski, veliki župan Varaždinske županije, bio je onaj dični pregalac za napredak puka koji je neumornim i požrtvovnim poticanjem ishodio da je u Varaždinskim Toplicama podignut tako krasan hram prosvjete. Nastava u novoj školskoj zgradi započela je početkom studenog 1878. godine, a uz novu školsku zgradu uređen je i školski vrt.

Današnja školska zgrada uređena je kao Spomen-škola u povodu 500-te obljetnice školstva i narodne prosvjete u Varaždinskim Toplicama. Spomen-škola službeno je otvorena 11. listopada 1980. godine. U novu školsku zgradu uselila su se i dva odjela varaždinske gimnazije, formirana u školskoj godini 1980./81. Školovanje gimnazijalaca trajalo je do 1984./85. godine. Mnogi naraštaji učenika stekli su temeljnu naobrazbu i odgoj u našoj školi, a kasnije svojim djelovanjem ostavili dubok trag u životu sredine i zajednice. Neki su postali poznati i slavni ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica, a najbrojniji su naraštaji onih samozatajnih koji su kroz obitelji izgrađivali novi i bolji svijet.

 

 
UŽINA ZA SVE (4)

UŽINA ZA SVE (3)

UŽINA ZA SVE (2)

Užina za sve

Školska prehrana


Školska shema


Play Attention


(pro)ŽIVI COVID
preskoči na navigaciju